Slik tar du en sjekk av peisen
Når høsten og kjøligere temperatur nærmer seg, kommer naturligvis behovet for vedfyring inn i bildet. Da er det greit å ha sjekket peisen på forhånd, slik at du med trygghet kan fyre, og hygge deg foran flammene.
Nyt ildstedet ditt år etter år med en årlig sjekk
Jøtul anbefaler at du går over ildstedet ditt minst en gang i året. Med et velfungerende ildsted får du best utnyttelse av varmen, som kommer godt med på kalde høst- og vinterkvelder.
Bruk askestøvsuger ved fjerning av aske
Start med å ta ut det groveste laget av asken fra bunnen av peisen, og tøm askeskuffen. Du trenger ikke fjerne all asken fra bunnen av peisen, spre det heller utover til du får et askebelegg på ca. 1 cm. Askebelegget beskytter fyrbunnen, og isolerer slik at du lettere får fyr, og du unngår slukking.
Husk å alltid bruke en ildfast bøtte når du fjerner aske fra ovnen, og la det ligge i bøtta til du er sikker på at det ikke er noen glør igjen. Du kan også bruke en askestøvsuger for å fjerne aske. Her er det svært viktig at du bruker askestøvsuger og ikke vanlig støvsuger, da en vanlig støvsuger kan bli ødelagt.
Bytt ut brennplater med større skader
Gå over brennplatene og hvelvet, og sjekk at de er hele. Brennplatene er de beige platene i kammeret, og hvelvet er platen i taket i kammeret. Har de mindre sprekker går det fint, men hvis det mangler biter og det er større skader bør disse delene skiftes ut. Dette kan vi hjelpe deg med. Husk at innvendige deler kan slites ut, og må innimellom byttes. Dette avhenger av hvor hardt og hvor mye man fyrer.
Husk å sjekke pakningene i døren
Etter brennplatene kan du gå over til å sjekke pakningene på døren. Pass på at pakningene rundt døren, og rundt innsiden på glasset er hele, slik at det ikke blir noen lekkasjer. Pakninger er de sorte snorene du finner rundt på innsiden av døren, og glasset. Sjekk også at det ikke er noen sprekker i kittet. Har du pakninger eller kitt på ovnen din som er slitte, kan du få kjøpt nye pakninger og ovnskitt hos oss. Du kan fint bytte pakninger og påføre ovnskitt selv, eller du kan kontakte oss for hjelp.
Alle ildsteder skal feies minimum hvert fjerde år
Fred Ekeberg ved brann- og redningsetaten, Brannforebyggende avdeling i Oslo, opplyser oss om at alle ildsteder skal feies minimum hvert fjerde år. Dersom man selv, eller feieren, observerer at det dannes mer sot enn normalt i skorsteinen, må man oppjustere frekvensen. Huseier skal tilrettelegge for feiing ved å sette frem eventuell stige, og gjøre feieluker lett tilgjengelig før feieren kommer.
Ved den årlige sjekken av ildstedet ditt kan det i tillegg være lurt å sjekke skorsteinen for synlige lekkasjer eller skader. Spesielt hvis skorsteinen din er av en eldre versjon med murstein. Har du lekkasje i skorsteinen kan det nemlig bli dårlig trekk, som igjen gir dårlig forbrenning i ovnen.
Ren peis og ren skorstein er viktig for miljøvennlig forbrenning
Et rent ildsted og en ren skorstein er viktig for å oppnå en miljøvennlig forbrenning og unngå sotbrann som kan skade skorsteinen, og i verste fall føre til brann. Ikke-rentbrennende ildsteder produserer vesentlig mer sot enn moderne, rentbrennende vedovner. I tilfeller hvor feieren ser slike tilfeller vil de også veilede om riktig fyringsteknikk og foreslå tiltak.