Høye strømpriser? Spar penger med vedfyring!
Strømprisene har skutt i været, og mer enn halvparten av strømutgiftene går til varme. Dermed er det, mer enn noensinne, penger å spare på vedfyring.
Bor du på Sør- eller Østlandet, har du sikkert vært mer opptatt av strømprisene enn vanlig. Her har prisene vært rekordhøye, og det er i de timene vi bruker mest strøm, den også koster mest. Dermed er det mye å spare på å tenne i vedovnen når du kommer hjem fra jobb.
Det er flere faktorer som påvirker prisen på vedfyring. Det handler blant annet om hvilken type ovn og ved du bruker. Smarte Penger har laget en fyringskalkulator der du kan lage ditt eget regnestykke.
Du sparer mest med ny ovn
Gammel ovn er ikke like rentbrennende som en ny. Dette vil utgjøre en stor forskjell på hvorvidt det lønner seg med vedfyring.
En rentbrennende ovn reduserer først og fremst andelen sotpartikler og svevestøv. Det nye forbrenningssystemet er dessuten mye mer effektivt. Gamle ovner kan ha en virkningsgrad på 40 prosent, mens en rentbrennende ovn i dag kan ha opptil 80 prosent. Du bruker mindre ved og oppnår mer varme per krone.
Kjøp inn ved til hele sesongen
Jo mer ved du kjøper om gangen, jo mer sparer du. Ved selges gjerne direkte fra produsent i favner og på pall, det blir rimeligere enn å kjøpe småsekker fra butikken.
Her kan du lese om hvordan du bør oppbevare ved utendørs
Hvordan fyre mest mulig effektivt?
De mest vanlige vedtypene til fyring i peis og ovn er rogn, bøk, eik, ask, lønn, furu og bjørk. Det aller mest vanlige er nok bjørk, og dette er også treslaget det er enklest å fyre opp. Uansett treslag, det aller viktigste er at veden er tørr. Er veden våt, tar det lenger tid å fyre opp, og mye av varmeenergien vil gå til å fordampe fuktigheten. En huskeregel er at veden ikke bør har mer enn 20 prosent fuktighet. Du kan bruke en fuktmåler for å sjekke veden. Har du ikke fuktmåler, finner du et smart triks her.
Lurer du på hvordan du enklest får fyr i peisen? Her er triksene som gir deg fyr på 1-2-3.