Peis

PeisÅ montere en peis er en fin måte å varme opp huset på. Når ildstedet først er installert kan den stå i mange år uten altfor mye vedlikehold, og vil derfor lønne seg i lengden sammenlignet med vanlige varmeovner som går på strøm.


Flere varianter av peis

En peis kommer i mange forskjellige varianter - enten det er åpne eller lukkede ildsteder. De kan plasseres som frittstående ovner midt på gulvet eller i et hjørne. Valget er ditt.


Våre varer

  • Peisovner
  • Utepeis
  • Biopeiser

Bredt utvalg av ildsteder

Hos Varmeøkonomi AS tilbyr vi et stort utvalg av ildsteder. Peisovner, utepeiser og biopeiser er bare noen av eksemplene. Er du usikker på hvilket ildsted som passer best til deg og ditt behov? Vi i Varmeøkonomi AS tilbyr personlig veiledning, slik at du skal finne en optimal løsning for ditt bruk. Det kan være en fordel å vite på forhånd hvor du vil ha ildstedet før du monterer den. Slik sikrer du den gunstigste plasseringen med tanke på hvor effektivt den varmer opp et rom, romfølelse og brannsikkerhet.


Normalt trenger du ikke søke om tillatelse for å montere et ildsted, men det kan være en fordel med profesjonell veiledning dersom du ønsker å utnytte ildstedet på best mulig måte. Det er likevel viktig å presisere at noen kommuner krever registrering. Gå inn på din kommunes hjemmesider for å finne informasjon om dette. Noen ganger stilles det også krav til å sette opp en brannmur. Dette er for å sikre din bolig mot brannfare.


Peisovn

Peisovner er lette å montere, og er et rimeligere alternativ til et åpent ildsted - som gir nesten samme opplevelse. Siden ovnen ikke er så stor, tar den liten plass og kan monteres nesten hvor som helst. Som oftest velger folk å plassere ildstedet i det området de oppholder seg mest, slik at ovnen blir rommets midtpunkt. En peisovn er også et svært miljøvennlig valg - 90% av alle gasser og partikler forbrennes.

Et ildsted er en fantastisk luksus å ha i hvert hjem. Den bidrar til lun stemning og gir rommet det lille ekstra. .


Les mer: Våre peisovner

Utepeis

Vi nordmenn er ute hele året, uansett hva værsituasjonen er. Med en utepeis kan du sitte ute hele året og kose deg i varmen fra den sprakende ovnen. En utepeis må imidlertid planlegges nøye på forhånd. Å lage skisser som tar høyde for eventuelle brann- og bygningstekniske krav er både lovpålagt og nødvendig for brannsikkerheten. I dag er det strenge krav til ildsted utendørs, og mange av dem kommer med en rekke ekstrautstyr som skal beskytte mot gnister som kan ta fyr på tørre omgivelser.

Biopeis

Er du glad i moderne interiør og ønsker å ta vare på miljøet? Da er biopeiser et perfekt valg for deg. Nyere boliger er såpass godt isolert at de nesten holder på varmen litt for godt. For slike boliger er en biopeis perfekt, da den ikke krever pipeløp. Biopeiser brenner nemlig bioetanol i stedet for gass. Bioetanol er basert på matavfall, og slipper ut CO2 og vanndamp - et svært miljøvennlig alternativ.

Siden denne typen ildsted ikke krever skorstein kan den i teorien plasseres hvor som helst, men vi anbefaler en veltenkt plassering. Da får mest mulig ut av ildstedet. Planlegg derfor godt på forhånd, og få profesjonell hjelp når den skal monteres.

Les mer om biopeiser

Vedlikehold av ildsted og pipe

Både ildsted og pipe bør rengjøres jevnlig. En ren peis gir bedre innsyn til flammene, og sørger for at brenselet brenner renere og bedre. Dermed reduseres risikoen for sotbrann, som kan skade skorsteinen. Minst en gang i året bør alle løse deler tas ut av ildstedet, og undersøkes for slitasje og skader. Innvendige deler av peisen er bruksvare, og skal byttes ut etter hvert. Sørg for at pakningene rundt glasset og døren er i orden, og undersøk om de må erstattes.


Feiervesenet opplyser at alle ildsteder skal feies minst hvert fjerde år. Når feieren har varslet sin ankomst, er du som huseier ansvarlig for å tilrettelegge. Du kan for eksempel sette fram en stige, og sørge for å ha feierluken lett tilgjengelig.


Hvor ofte du må rengjøre ildstedet avhenger av hvordan og hvor ofte den blir brukt. Det er viktig å opprettholde en ren peis og skorstein for miljøvennlig forbrenning. Ildsteder som ikke brenner rent produserer mye mer sot enn moderne og rentbrennende vedovner. En røyksuger forbedrer miljøet i ovnen, og sørger for at bålet brenner hele dagen.


Om oss

Varmeøkonomi AS er en familieeid bedrift stiftet i 1970. Vi har spesialisert oss på salg og montering av ildsteder, og er medlem av Ildstedet. Ildstedet omfatter Norges mest erfarne fagfolk innen varmebransjen, og er en autorisert leverandør av de fremste ildsteder og skorsteiner i Norge. Trenger du inspirasjon til utforming av ditt nye ildsted, kan du besøke vårt showroom, hvor vi har utstilt over hundre ulike ildsteder.


Kontakt oss på mail for en uforpliktende samtale. Vi ser frem til å høre fra deg!