Vedovn

Er du på utkikk etter en peis som du kan slenge deg på sofaen foran, etter en god skitur? Da kan en vedovn være akkurat det du trenger. Den er meget praktisk og gir en stue den hjemmekoselige atmosfæren. Men før du kjøper ny peis, er det par ting du bør huske på.

Varmeøkonomi leverer totalløsninger innenfor ildsteder og stålskorsteiner. Vi har bred kompetanse og lang erfaring med alt fra montering og valg av ildsteder. 

Hvorfor kjøpe en vedovn?

En vedovn er både praktisk og enkel er å plassere i hjemmet. I dag kommer ovner i mindre størrelser, og kan derfor lett plasseres i hjørner eller hvor det måtte være plass i huset. 

Flere av våre modeller har en praktisk kokeplate på toppen, som kan brukes til å koke en varm kopp kaffe eller kakao. Mens gamle modeller gjerne forurenset en del, forurenser våre nye og moderne modeller svært lite - dersom du fyrer riktig.

Viktig å huske ved fyring

Det er viktig at man IKKE brenner forurenset trevirke, søppel, glanset papir og plast. Det eneste man burde fyre med er vedkubber. Briketter er også godkjent, men husk å ikke bruke for mange om gangen. Legg inn en og en - dette fordi de er mer tørre og derfor har høyere energitetthet enn vedkubber. Det er fort gjort at briketter kan ese ut og brenne for fort dersom de ikke blir behandlet riktig.

Noe som ofte blir brukt, men som egentlig ikke er ideelt for optimal fyring, er avispapir. 

Avispapir legger igjen mye aske og gir utslipp som sot. Vi anbefaler at du bruker opptenningsbriketter. En huskeregel kan være at det du legger inn i ovnen også kommer ut igjen. Derfor bør du unngå brensler med mye nitrogen, aske, klor og svovel. Slike avfallsstoffer forårsaker miljøskadelig utslipp. 

Ovnsbruk

Før i tiden var ovnen populær fordi den var en unik og god varmekilde. I dag har ovnen blitt populær av flere grunner. Mange installerer vedovn og peis for stemningens skyld og den lune atmosfæren som skapes med et ildsted. 

Før i tiden pleide ildstedene å være plassert lavt i rommet, men i dag er de ofte plassert som et fokuspunkt. Nå vil vi gjerne se flammene fra sofakroken. 

Flere har begynt å bruke ovnen som en romdeler, spesielt i moderne interiør som gjerne har åpne løsninger. En god vedovn er perfekt når du skal dele inn plassen i forskjellige soner. 

Slik finner du en ovn som passer deg

Når du skal kjøpe et nytt ildsted, er det vanskelig å ikke la utseendet være avgjørende for hvilken modell man velger. I dag finnes det mange stilige og flotte design som er fristende å ha i stua, men det er ikke den viktigste faktoren. 

Velg en vedovn som passer skorsteinen

Det første du bør tenke på er hvorvidt ovnen passer til husets skorstein, for dersom de ikke passer sammen kan du få problemer med fyring og røyk stua.

Hvilke områder skal varmes opp

En annen avgjørende faktor er hvor stort areal som skal varmes opp. I tillegg må man vurdere om ovnen skal brukes som hovedkilde til oppvarming, eller bare som en tilleggskilde. For mange er hensikten med å vedfyring at de ønsker å spare strøm. 

Velg riktig størrelse

Det er mange som kun tenker på hvor mange kW en ovn kan gi, men det er like viktig å være oppmerksom på hvordan du fyrer. Riktig fyring er avgjørende for effektiv oppvarming - det er svært uøkonomisk med en stor ovn som gir lite varme på grunn av feil bruk. 

En liten vedovn eller peis er rett og slett undervurdert! 

Velg en ovn som har evne til å lagre varme. Da vil den avgi varme gjennom hele dagen, selv om du fyrer om morgenen om morgenen. Den vil også gi varme utover natten, dersom du fyrer om kvelden. 

Varmeøkonomi AS

Varmeøkonomi AS ble stiftet i 1970 som et familieeid selskap og stiftet som et aksjeselskap i 2013. Vi er medlem av Ildstedet, som er norges mest erfarne gruppering av faghandelsbutikker i varmebransjen. Varmeøkonomi er en av de fremste autoriserte  leverandørene av ildsteder og skorsteiner i Norge. 

Har du lyst til å sjekke ut modellene våre i person, kan du besøke showrommet vårt som har over hundre ildsteder utstilt fra bl.a. Dovre, Jøtul, Norsk Kleber, Nordpeis, Ulefos, Planica og Scan. Vi har fokus på høy kompetanse, service og kvalitet, slik at du som kunde skal sitte igjen med et ildsted som er riktig dimensjonert og korrekt montert. 

Kontakt oss eller kom innom vårt showroom i dag. Vi hjelper deg å finne rett vedovn til ditt behov!