Steg-for-steg guide til innvendig rengjøring av peis
Vi gir deg våre beste og raskeste tips til en rengjøring av peis, slik at du får optimal utnyttelse av ditt ildsted.
Maksimal kos for mange er å nyte synet av flammene foran peisen. Da er det kjedelig om peisglasset er dekket av sot, og ødelegger sikten.
Dette trenger du til rengjøring av sot på peisen:
- Oppvaskhansker
- Avispapir/tørkepapir
- Litt vann
- Bøtte
Å fjerne sot fra peisen er både enkelt og billig, og krever minimalt med utstyr. Det kan være lurt å bruke hansker, da sot og vann sammen danner en slags lut som kan være hardt for hendene.
Slik vasker du vekk sot fra peisen:
- Fukt avispapir/tørkepapir og dypp litt i asken i peisen. Gni dette på innsiden av peisruten.
- Ta et nytt avispapir/tørkepapir og tørk av. Om ruten fortsatt ikke er ren kan du gjenta prosessen, eller bruke Jif Universal på tørkepapir eller mikrofiberklut.
Det finnes også andre metoder for å få en ren peisrute:
- Alle Jøtuls produkter er konstruert med et såkalt «air-wash»-system som hjelper til med å holde glasset rent under fyring. Kommer det sot på glasset kan du fyre friskt i en kort periode, så vil varmen og «air-wash»-systemet sørge for at sotpartikler som har festet seg brenner bort.
- En annen metode er å bruke glassrens. Unngå å få glassrensen nær lakken på peisen, da dette kan skape skjolder.
Vil du heller se hvordan du vasker bort sot på peisruten? Se instruksjonsvideo her:
Men hvordan kan man unngå sot på peisen?
Grunnen til at man får mye sot på peisen kan være at man har fyrt med fuktig ved, har for lite trekk, eller man har for lite tilgang til frisk luft. Prøv derfor å unngå å fyre med våt ved. Les gjerne mer om hvordan du oppbevarer ved tørt her.
Jøtul viser deg hvordan du fyrer riktig i peisen slik at du unngår sot:
Sot øker også risikoen for pipebrann, og ifølge norsk lovverk skal alle ildsteder kontrolleres og feies minimum hvert fjerde år. Dette gjøres av det lokale feiervesenet. Et rent ildsted og ren skorstein gjør også forbrenningen mer miljøvennlig.
Fjern aske fra peis
Man trenger ikke å fjerne aske fra peisen for ofte. Det er faktisk en fordel å la det ligge et lag med aske på bunnen av ildstedet, da asken isolerer og beskytter bunnen og gulvet under mot den sterke varmen fra flammene.
Ønsker du likevel å tømme ovnen for aske bør du først vente noen dager etter at du sist fyrte. Aske er et godt isolerende materiale, og derfor kan man ofte finne små, glødende kullbiter gjemt inne i asken, flere timer eller dager etter at ilden har slukket.
Tips for tømming av aske:
- Tøm asken i en bøtte med lokk, begge av metall. Denne må du la stå til du er helt sikker på at det ikke er glør igjen i asken. Aske kan ikke komposteres, men kan brukes som gjødsel dersom den stammer fra rent, ubehandlet trevirke. Alternativt kan den kastes sammen med restavfall.
- Du kan også bruke en askestøvsuger for å suge opp asken. Her er det viktig at du ikke bruker en vanlig støvsuger! Er det fortsatt glør i asken kan det være svært brannfarlig og ødelegge støvsugeren.
Rengjøring utenpå peis
For grundigere rengjøring utenpå peis kommer det litt an på hvilken type peis du har. Normalt holder det med støvtørking ved bruk av en tørr mikrofiberklut.
Har du en lakkert peis bør du være forsiktig med hva du bruker til rengjøring, da det fort kan bli riper i lakken. Hvis du har støpejernspeis bør du unngå å bruke skurekrem og for mye vann. Da kan peisen få rustflekker. Peiser med emaljert overflate tåler det meste, uten at det blir riper og rustflekker. Disse kan du fint vaske med fuktig klut med lunkent vann.