Slik får du best inneklima med peis

13/03/2019
av Jens Christian Mikkelsen

Her er ekspertens tips til hvordan du kan få best mulig inneklima når du fyrer med ved.

Å skifte til en rentbrennende vedovn er et av de beste tiltakene du kan gjøre for å få et renere inneklima. Men, det er også flere andre tiltak du kan gjøre for å få bedre inneklima når du fyrer. Her er fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Astma og allergiforbundet, Kai Gustavsen, sine beste tips.

Riktig rengjøring: Støvsug og rengjør ovnen både utvendig og innvendig. Bruk utstyr som er beregnet til å fjerne aske og sot når ovnen skal rengjøres innvendig.


Røyk skal ikke sive ut: Hvis du har en eldre vedovn (etasjeovn), produsert før 1998 bør du skifte til en ny og rentbrennende vedovn. I mellomtiden bør du passe på at røyk ikke siver ut mellom de ulike elementene som er satt sammen med ovnskitt.


Trekk-sjekk: Hvis det er dårlig trekk i vedovnen bør du sjekke om alle spjeld er åpne. Sjekk også om ovnen feiet innvendig. Vurder en avtrekksvifte som det er vanskelig å gå god trekk.


Nok luft: Se til at luftespalter over vindu eller over klaffeventiler i yttervegg er åpne, slik at ovnen får tilført nok luft. Det kan være lurt å rengjøre alle ventiler med støvsugeren slik at støv og døde innsekter fjernes.


Nytt hus: Hvis du har nytt hus bør du sjekke om vedovnen er tilkoplet et eget luftinntak under ovnen. Dette sikrer vedovnen god trekk.


Kvalitets-ved: Fyr kun med tørr ved som ikke har fuktskader eller muggsopp.


Akkurat nok: Oppbevar ikke mer ved inne enn det du trenger for å fyre én kveld. I noen tilfeller kan det være lurt å hente ved etter behov, i stedet for å ha det liggende i rommet en hel kveld, slik at ikke innelufta påvirkes av vedkubbene.


Lagerplass: Ved må lagres tørt. Egnede steder er balkongen, uteboden eller garasjen.


Har du noen fagtekniske spørsmål etter å ha lest denne teksten? Ta gjerne kontakt på tlf: 33 06 10 40

Har du noen spørsmål om inneklima og vedfyring? Ta kontakt med Inneklimarådgivningen til NAAF. Den er åpen hver fredag fra kl. 09.00 – 14.00. Telefonnummeret er 23 35 35 35

Kommentarer

Ingen innlegg funnet

Skriv en omtale

PRODUKTNYHETER